Ana içeriğe atla

DÜNYA BESLENME VE GIDA İSRAFINI ÖNLEME HAFTASI / NetsClub Bilgilendirme

09-12 Ekim haftası bilindiği üzere dünya beslenme ve gıda israfını önleme haftasıdır. Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Teşkilâtı (FAO), beslenme ile ilgili sorunları gündeme getirmek, insanlara doğru ve dengeli beslenmeyi aşılamak, yapılan gıda israflarına çözüm bulmak amacıyla 16 Ekim gününü dünya gıda günü olarak kabul etmiştir.
  Öncelikle gıda yani besin, canlıların gelişip güçlenmesi ve yaşaması için ihtiyaç duyduğu maddedir. Her canlının, hava ve su gibi gıda ihtiyacı da vardır.
  Peki sağlıklı beslenme nedir?. Sağlıklı beslenme, besinlerin vücudumuzun çalışması, sağlığını koruması, sağlığını geliştirmesi için uygun zamanlarda yeterli ve dengeli miktarda alınmasıdır. Yeterli ve dengeli beslenme açlık duygusunun bastırılması ya da damak zevki için sınırsızca yemesi demek değildir. İnsanın yaşamı için 50’ ye yakın besin öğesine gereksinimi vardır. İnsanın, sağlıklı büyüme ve gelişmesi, sağlıklı ve üretken olarak uzun süre yaşaması için bu öğelerin her birinden günlük ne kadar alınması gerektiği belirlenmiştir. Bu öğelerin herhangi biri alınmadığında, gereğinden az ya da çok alındığında, büyüme ve gelişme engellenir, sağlık bozulur. Yetersiz ve dengesiz beslenmeyi meydana getiren etkenleri şu şekilde sıralayabiliriz.
ü  Besin üretim ve tüketiminin dengesiz olması,
ü  Besin üretimi ve tüketiminde bilinciz davranmak,
ü  Hızlı nüfus artışıyla beraber, gıda maddesinin azlığı,
ü  Gıda maddelerinde israfta bulunmak,
ü  Ekomonik gücü olmayan fakir ve gelişmemiş ülkelerde yetersiz beslenme, açlık oluşması gibi yetersiz ve dengesiz beslenmede önemli etkenlerdendir.


  09-12 Ekim dünya beslenme ve gıda israfını önleme haftasında üzerinde durmamız gereken en önemli bir diğer ise etken gıda tasarrufudur. Çünkü gıda israfı hem bireysel hem de toplumsal mücadele edilmesi gereken günümüz dünyasının en büyük sorunlarından biridir.  Mesela, ABD’de üretilen gıdanın %40’ı hiç tüketilmiyor. Avrupa’da ise her yıl 100 milyon ton gıda çöpe gidiyor ama buna karşın dünyada 1 milyar kişi açlık çekiyor.   FAO’ nun en iyimser tahminlerine göre üretilen gıdanın 1/3’i yenmeden önce atılıyor. Türkiye’de de durum çok farklı değil. Türkiye fırıncılar federasyonundan derlenen bilgiye göre günlük üretilen 82 milyon ekmeğin 77milyon 340 bini tüketilirken 4 milyon 600 bini çeşitli nedenlerle israf edilip çöpe atılıyor. Türkiye’de israf edilen ekmek miktarı; 4 milyon nüfuslu Hırvatistan ile 3 milyon nüfuslu Moldova’dan daha yüksek.
   Peki gıda israfını önlemek için yapılması gerekenler neler?

ü  Çocuklarımıza küçük yaşlardan dengeli ve yeterli beslenme alışkanlığını aşılayalım ve yiyeyekleri  israf etmemeyi öğretelim.
ü  Alışverişe çıkılmadan önce alışveriş listesi yapılmalı ve sadece ihtiyaç olanlar satın alınmalı.
ü  Sık alışverişe çıkarak alım miktarını düşürün, toptan alışverişten kaçının.
ü  Dışarda yemediklerimizi paketletelim.
ü  Tabağınıza alacağınız porsiyonları küçültün.
ü  Besinleri bozulmayacağı şekilde konserve veya dondurma yöntemiyle saklayalım.
ü  Yemek piştikten sonra oda ısısına gelince ocakta bırakmadan buzdolabına koyarak bozulmasını engelleyelim.

ü  Fazla olan besinleri çöpe atmak yerine başkalarıyla ya da sokak hayvanlarıyla paylaşalım.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Üç Beyazdan Uzak Durmak İçin 14 Neden !

Hayat kalitemizi yükseltmek istiyorsak çok basit olan bir kuralı uygulamakla başlayabiliriz. Üç beyazdan uzak durarak (tuz,un,şeker) bir çok sağlık probleminden kurtulmak elimizde. Sizin için yazdığımız bu yazıya bir göz atın deriz. • Kanser hücreleri sadece şekerle beslenir. Beyaz şekerle beslenmek bağışıklık sisteminin zayıflamasına neden olur. Özellikle kadınlarda kolon kanseri riskini artırır. • Şeker çocuklarda konsantrasyon bozukluklarına, dikkat dağılmasına neden olur. • Beyaz şeker tüketimi vücuttan kalsiyum atımını artırır. Özellikle çocukluk yaşlarda kemik sağlığımız olumsuz etkilenir. • Şeker içeriğinden dolayı diş çürüklerini artırır. • Şekerli yiyecekle diyabet oluşumuna yol açar. • Beyaz şeker tüketimiyle gözlerde katarakt başta olmak üzere bir çok göz problemine yol açar. • Aşırı tuz tüketimi vücutta postayum mineralini azaltarak sodyumun kandaki değerini artır ve yüksek tansiyona sebep olur. • Vücutta sodyum artışıyla kalp zorlanır ve kalp ve damar hastalıklarını tetik...

Lazer Epilasyon İle..Erkek Bakımı Boyut Değiştiriyor !

  Günümüz koşullarında erkekler, istenmeyen tüy ve batıklardan kurtulmak için lazer epilasyon tedavisine büyük ilgi göstermektedirler. Lazer Epilasyon uygulamasında erkekler ve kadınlar arasında farklılık yoktur. Hatta erkeklerin genelinde kıl köklerinin sert ve kalın olması, lazer ışını enerjisinden daha fazla etkilenir. Bu da erkekler için lazer epilasyon uygulamasında bir avantaj sağlamaktadır.   Sırt, Göğüs, Tüm Kol, Özel Bölge, Koltuk Altı, Kuyruk Sokumu, Ense, Boyun, Elmacık Sakal Üstü, Omuz, Kulak ve Tüm Bacak Uygulamaları   DETAYLI BİLGİ 0232-3882888 | www.netsclub.com.tr   #izmir #izmirerkek #izmirerkeklazerepilasyon #izmirepilasyon #izmirerkekepilasyon #lazerepilasyon #lazerepilasyonerkek #aşırıkıllanma #kıldönmesi #tümvucutlazerepilasyon #alexandritelazer #diodelazer #netsclub #bornovalazerepilasyon

Radyo Frekans Nedir?

RADYO FREKANS NEDİR ? Radyo dalgaları kullanılarak yüz ve vücutta sıkılaşma sağlayan bir tedavidir. RADYO FREKANS UYGULAMALARININ ETKİLERİ NELERDİR ? , Radyo dalgaları vücuttaki su moleküllerini harekete geçirip enerji açığa çıkarır. Bu enerjiden dolayı işlem yapılan bölgede bir ısınma oluşur. Isıtılan bölgenin ısısı 40 - 43 derece olduğunda tedavi başlamış olur. Cilt ısısı 40 - 43 derece olduğunda cilt altında ısı 50 - 55 dereceye ulaşır. Radyo frekans teknolojisinin seçici ısı verici etkisi, cilt altı yağ tabakasına kontrollü ısı gönderir. Cilde, sinirlere, kan damarlarına zarar vermeden collegen’in üretildiği derinin cilt altı ve yağ dokusuna etki eder, ısınmanın etkisiyle collegen liflerinin boyu kısalır ve bununla beraber dokular sıkılaşır. Isınmayla beraber collegen’i üreten fibroplast hücreleri taze collegen üretir. Radyo frekans uygulamasının sonucu hücre metabolizması hızlanır, bölgedeki kan dolaşımı artar. Yağ hücreleri parçalandığından dolayı bölgedeki dalgalanm...