NETS CLUB DİYETİSYEN DANIŞMANLIĞI
http://netspoliklinigi.com.tr/
http://netspoliklinigi.com.tr/
Komşuların birbirlerinin kapısını çalmasını sağlayan, herkesin severek yediği aşure ayının içerisindeyiz. Bol malzemelerle hazırlanan bu enfes tatlı aşurenin faydalarına bir bakalım.
Aşure kuru fasulye, nohut gibi kurubaklagil gurubuyla, tahıldan zengin buğdayla, birçok kuru meyve ve yağlı tohumlarla hazırlanan oldukça besleyici bir tatlıdır. İçerisine giren kurubaklagiler sayesinde aşure, bitkisel proteinden zengindir. Aynı zamanda kalsiyum, magnezyum, çinko ve demir minerallerini içerir. B12 vitamini hariç tüm B vitaminleri ve güçlü bir antioksidan olan E vitamini yönünden zengindir. Kurubaklagillerin zengin lif içeriği sayesinde aşure, konstipasyon, hazımsızlık gibi rahatsızlıklara iyi gelmektedir. Tahıl gurubundan olan buğday ise B vitaminleri kaynağıdır.
Sonraki aşamada eklenen kuru meyvelerle tatlanan aşure vitamine doyar. Kuru üzüm, kuru kayısı, kuru incir ve portakal kabuğunda bulunan biyoaktif bileşikler sayesinde kuru meyveler antioksidan kapasiteye sahiptirler. Ayrıca kuru meyvelerin de posa içeriği oldukça yüksektir. Aşureye koyacağımız kuru üzüm miktarını artırarak ve şeker yerine aşureye, aşure pişip ocaktan alındıktan sonra pekmez ekleyerek aşurenin demir mineralini yükseltebiliriz. Böylece anemi problemi yaşayanlar, büyüme çağındaki çocuklar, gebeler ve emziren anneler için demir kaynağı yüksek bir aşure çok faydalı olacaktır.
Bilindiği üzere ceviz, fındık, fıstık gibi yağlı tohumların enerji içeriği yüksektir ancak önerilen porsiyonlarında yenilen yağlı tohumlar , omega-3 ve güçlü antioksidan E vitamini içerir. Aşureye eklenen ceviz, fındık ve fıstık lezzeti artırmasıyla birlikte bizi kalp hastalıkları başta olmak üzere çoğu hastalıklara karşı korur.
Peki, bu kadar faydalı olan bir tatlıyı ne kadar tüketmeliyiz? Yaklaşık bir kasesi (200 gr) 400-450 kalori içermektedir. Kilo sorunu olanlar ve diyabet hastaları bu konuda daha dikkatli olmalıdır. Diyet yapanlar yarım kaseyi bir ara öğünleri yerine tercih edebilirler. Diyabet hastaları ise, yarım porsiyon bir aşureyi bir çay bardağı tarçınlı sütle birlikte tüketerek kan şekerini dengeleyebilirler.
Yorumlar
Yorum Gönder